Numele de Bagdasar a fost făcut faimos de cel puțin două personalități ale lumii medicale românești. Azi, Pagina de istorie povestește despre prima femeie ministru din România, Florica Bagdasar, scrie RFI în Pagina de istorie.
Florica Bagdasar s-a născut în Monastir, în Imperiul Otoman, într-o familie de macedoromâni. S-a înscris la Facultatea de Medicină din București, pe care a absolvit-o în 1925.
Doi ani mai târziu s-a căsătorit cu doctorul Dumitru Bagdasar. Cei doi soți au plecat apoi la specializare în Statele Unite ale Americii.
Florica Bagdasar a urmat cursuri de sănătate publică la Harvard, iar Dumitru Bagdasar a învățat noi tehnici de neurochirurgie. La Boston, Florica Bagdasar a primit bursa Rockefeller. Cei doi medici s-au întors în țară în 1929.
După ce a trecut prin toată filiera de examene și concursuri, Florica Bagdasar a fost definitivată ca medic primar de psihiatrie, specialitatea igienă mintală. S-a dedicat asistenței neuropsihiatrice și educaționale a copilului.
Florica Bagdasar și colaboratoarea sa, Florica Nicolescu, au elaborat și experimentat cu succes la diverse școli primare propriul abecedar („Carte pentru toți copiii”) și propriul manual de aritmetică, bazate pe ideea globală de grupare și pe scrisul vertical simplificat.
În 1946, după înființarea Centrului de Igienă Mintală din București, unde erau tratați copiii cu deficiențe mintale și tulburări de comportament, Florica Bagdasar l-a organizat după cele mai moderne precepte științifice inspirate din SUA.
Din nefericire, în acel an Dumitru Bagdasar, care era ministru al Sănătății în Guvernul Petru Groza, s-a stins din viață. Florica Bagdasar a fost numită ministru al Sănătății în locul soțului ei. A ocupat această funcție timp de doi ani, până în 1948. Florica Bagdasar a fost prima femeie care a deținut un cabinet ministerial într-un guvern al României.
Mandatele celor doi miniștri Bagdasar nu a fost ușoare. În anii imediat după război, s-au confruntat cu crize grave, de la rețele sanitare decimate de război, lipsuri, sărăcie, la epidemii de tifos exantematic în Moldova și de malarie în Dobrogea.
Soții Bagdasar aveau vederi și simpatii de stânga încă din tinerețe. Astfel, după 23 august 1944, Florica Bagdasar a devenit membră a Partidului Comunist Român.
Așa se explică și numirea celor doi soți ca miniștri ai Sănătății în guverne comuniste.
În 1949 a fost numită conferențiar universitar la Institutul Medico-Farmaceutic din București.
Însă între anii 1953–1956, Florica Bagdasar a căzut în dizgrația comuniștilor de influență stalinistă.
Citiți care a fost soarta Floricăi Bagdasar pe RFI.ro.
Citiți și alte Pagini de istorie AICI.